There are no translations available.

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του 15ου Πανελλήνιου Επιστημονικού Συνεδρίου Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, με θέμα " Η ανθρωποκεντική διάσταση της μάθησης στην Προσχολική Αγωγή", το οποίο διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βρεφονηπιαγωγών (ΠΑΣΥΒΝ), σε συνεργασία με το Τμήμα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών.

15ο Πανελλήνιο Μετεκπαιδευτικό Συνέδριο Προσχολικής Αγωγής 2019

Το Συνέδριο διεξήχθη στις 29,30,31/3/2019 στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου DIVANI METEORA, στην μαγευτική Καλαμπάκα, στους πρόποδες των μετεορίτικων βράχων.

Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου κήρυξε η Πρόεδρος του ΠΑΣΥΒΝ κ. Καλαϊτζή Ευαγγελία με την προβολή βίντεο με τους στόχους και τις επιδιώξεις του ΠΑΣΥΒΝ σε σχέση με την προσχολική αγωγή.

Καλαϊτζή Ευαγγελία

Η κ. Καλαϊτζή αναφέρθηκε στις πυκνές αλλαγές στην διάρθρωση του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας μας και εστίασε στην αναβάθμιση των τμημάτων Προσχολικής Αγωγής με την ένταξή τους στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα με ακέραια την παιδαγωγική τους κατεύθυνση, την οριοθέτηση του εργασιακού χώρου των αποφοίτων καθώς και στα αποτελέσματα της δίχρονης υποχρεωτικής φοίτησης στα Νηπιαγωγεία. Επίσης εστίασε στην στόχευση του κλάδου για την εφαρμογή της Ενιαίας Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης στη χώρα μας.

3

Χαιρετισμό επίσης απεύθυναν ο κ. Κάκουρος Ευθύμιος, Πρόεδρος του Τμήματος Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, η Πρόεδρος του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης κα Έρη Ζαχοπούλου, η κ. Μάντζιου Στρατούλα Αντιπρόεδρος του Τμήματος Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η κ. Μπαντέκα- Νάνη Λίλα Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Κοινωνικής Μέριμνας Δ. Μετεώρων, εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο κ. Σινάνη Χρήστο.

Ο κ. Κάκουρος στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην αξιοσημείωτη πολυάριθμη συμμετοχή συνέδρων από όλη τη χώρα, που συνεργεί στην προώθηση της επιστημονικής γνώσης αλλά και της συνεργασίας στο υπέροχο επάγγελμα του Παιδαγωγού Προσχολικής Ηλικίας. Τόνισε ότι τα 30 χρόνια επιστημονικής συνεργασίας αλλά και κοινού αγώνα με τον ΠΑΣΥΒΝ για τις διεκδικήσεις του κλάδου, οδήγησαν στην επιβίωση και αναβάθμισή των Τμημάτων. Μεταφέροντας τους χαιρετισμούς και τα συγχαρητήρια του Επιστημονικού και Διοικητικού προσωπικού του Τμήματος Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής είπε ότι μέχρι η Ενιαία Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση να γίνει πραγματικότητα θα πρέπει ο αγώνας να παραμείνει συνεχής και κοινός.

Η κ. Ζαχοπούλου στο χαιρετισμό της ανέφερε ότι ο τομέας της Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης στη χώρα μας βρίσκεται σε μια καμπή , είτε ως πανεπιστημιοποιημένα Τμήματα είτε ως υπό ένταξη, ο δρόμος είναι μακρύς, υπάρχει υψηλή στοχοθεσία σε επίπεδο ερευνητικό, καλύτερης εκπαίδευσης και εφαρμογής πρακτικών.

Η κ. Μάντζιου Στρατούλα στο χαιρετισμό της ανέφερε ότι κάθε χρόνο το συνέδριο δίνει ευκαιρία έκφρασης και ανταλλαγής απόψεων και θέσεων. Τόνισε την στήριξη και το ρόλο του ΠΑΣΥΒΝ στην πορεία για την ένταξη του τμήματος στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και τη συμβολή του στη δημιουργία ισχυρών δεσμών μεταξύ των Παιδαγωγών Προσχολικής Ηλικίας όλης της χώρας που πλαισιώνουν και στηρίζουν κάθε δράση όπου κι αν πραγματοποιείται. Η κ. Μπαντέκα - Νάνου Λίλα Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Κοινωνικής Μέριμνας Δ. Μετεώρων, καλωσόρισε με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση την πραγματοποίηση του 15ου Πανελλήνιου Επιστημονικού Συνεδρίου Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης την Καλαμπάκα. Δεν κάνετε ένα απλό επάγγελμα αλλά λειτούργημα. Δεν είναι η αγάπη που δίνετε σε κάθε παιδί αλλά το γεγονός ότι τα μαθαίνετε πως να αγαπούν και πως να μαθαίνουν.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ κ. Τράκας Νίκος, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν μπόρεσε να παρευρεθεί, απεύθυνε όμως χαιρετισμό με επιστολή του, η οποία και αναγνώστηκε. Ευχήθηκε καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου δηλώνοντας την στήριξη της ΠΟΕ-ΟΤΑ στον δίκαιο αγώνα για την διεκδίκηση των αιτημάτων του κλάδου, τα οποία αποτελούν Κόκκινη γραμμή στο διεκδικητικό τους πλαίσιο.

Κατά τις τρεις ημέρες των εργασιών του Συνεδρίου αναπτύχθηκαν σημαντικές εισηγήσεις που κάλυψαν ένα σημαντικό πεδίο επιστημονικών θεμάτων, αποτελέσματα ερευνών καθώς και εφαρμοσμένες καλές πρακτικές από μάχιμους παιδαγωγούς που εργάζονται σε Βρεφονηπιακούς Σταθμούς όλης της χώρας.

Όπως κάθε φορά η συμμετοχή των συνέδρων σε όλη τη διάρκεια των εργασιών ήταν καθολική, ενεργή και επικαιροποίησαν τις γνώσεις τους μέσα από την αναζήτηση των διαστάσεων της ανθρωποκεντρικής μάθησης.

Οι εργασίες έκλεισαν μέσα σε μια κατάμεστη αίθουσα που το ρυθμό έδιναν τα χειροκροτήματα, τα χαμόγελα φώτιζαν το χώρο και οι "καρδιές" χτυπούσαν για τον επόμενο προορισμό.

Who's Online

We have 38 guests online

Membership Application

Are you an early childhood educator?
Become a member now!!!