Ο Πρόεδρος και τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής υποστηρίζουν ότι η παροχή σπουδών πανεπιστημιακού επιπέδου σε παιδαγωγούς που έχουν την ευθύνη της αγωγής των μικρών παιδιών στην πιο κρίσιμη ηλικία για την ανάπτυξή τους αποτελεί στοιχείο κοινωνικής και πολιτισμικής ανάπτυξης και όχι μόνο ακαδημαϊκής αναβάθμισης.

Θεωρούν ότι στη χώρα μας σήμερα, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν λόγω της παρατεταμένης περιόδου οικονομικής στενότητας, πάρθηκε μια πολύ σημαντική απόφαση με τη δημιουργία του Τμήματος Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Ο Πρόεδρος και τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος υποστηρίζουν ότι το ενδιαφέρον της πολιτείας και του Υπουργού Παιδείας για την πανεπιστημιοποίηση των σπουδών των παιδαγωγών της πρώιμης παιδικής ηλικίας δεν πρέπει να ανακοπεί πριν ολοκληρωθεί και η ένταξη των δύο αδελφών Τμημάτων στα Πανεπιστήμια, δηλ. του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής του ΤΕΙ Ηπείρου στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης σε ένα από τα Πανεπιστήμια της συμπρωτεύουσας.

Η πολιτική βούληση για την πραγματοποίηση αυτού του εγχειρήματος εκφράστηκε σαφέστατα με την απαντητική επιστολή του Υπουργού Παιδείας κ. Κ. Γαβρόγλου προς την αρμόδια επιτροπή για την συνένωση του ΤΕΙ Ηπείρου με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το πόρισμά της, με την οποία προτρέπει τα μέλη της να διερευνήσουν τρόπους για την ένταξη του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής του ΤΕΙ Ηπείρου στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Παρόλα αυτά, παρατηρείται το παράδοξο για ένα ακαδημαϊκό ζήτημα για το οποίο ακαδημαϊκοί παράγοντες θα έπρεπε να εκδηλώνουν αυξημένο ενδιαφέρον και να ενεργούν θετικά, δεδομένης και της πολιτικής βούλησης, αντ’ αυτού δημοσιεύουν θέσεις που αντιτίθενται στην πανεπιστημιοποίηση των σπουδών ενός άλλου κλάδου, με επιχειρήματα που είναι απολύτως αβάσιμα.

Αναφερόμαστε στην θέση του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η οποία δημοσιεύθηκε στις 10/4/2018.

Αυτές οι ενέργειες, που στοχεύουν στην ανακοπή της εξέλιξης ενός κλάδου σπουδών, και διακατέχονται από ακραία συντεχνιακή αντίληψη, προκαλούν θλίψη και προβληματισμούς ως προς την ακαδημαϊκή δεοντολογία.

Θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα καταγραφούν ιστορικά, χωρίς ωστόσο να επηρεάσουν την πολιτική βούληση και τις εξελίξεις.

Ο Πρόεδρος και τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

Πηγή: esos.gr

Επισκέπτες

Έχουμε 18 επισκέπτες συνδεδεμένους

Αίτηση Εγγραφής

Είσαι Παιδαγωγός Προσχολικής Ηλικίας ΤΕΙ;
Γίνε μέλος τώρα !

Αίτηση

ΠΑ.ΣΥ.ΒΝ Social

ΠΑΣΥΒΝ FacebookΠΑΣΥΒΝ TwitterΠΑΣΥΒΝ YouTube