Συνάδελφοι,

Ένα από τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν στο σύνολό του τον Κλάδο και έχουν προτεραιότητα στο διεκδικητικό πλαίσιο και τον αγώνα του ΠΑ.ΣΥ.ΒΝ. είναι η αντιστοίχιση - εξομοίωση των πτυχίων των μελών μας με τα αντίστοιχα πτυχία των Τμημάτων μας όπως αυτά μετεξελίχθηκαν πλέον σε Πανεπιστημιακά.

Ο αγώνας μας έχει διπλή στόχευση. Πρώτoν την άρση των ανισοτήτων και διακρίσεων που ταλανίζουν τον κλάδο μας στον εργασιακό χώρο και αφορούν τα επαγγελματικά δικαιώματα, την υπηρεσιακή εξέλιξη και την μισθολογική κατάσταση.

Δεύτερον την άρση των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι νέοι απόφοιτοί μας από τα Τμήματα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία των Πανεπιστημίων, καθώς δεν υφίστανται στο κλαδολόγιο, δεν συμπεριλαμβάνονται στις προκηρύξεις που εκδίδονται για προσλήψεις στου παιδικούς σταθμούς και δεν υφίσταται καν κωδικός στον ΟΑΕΔ για να δηλώσουν ανεργία.

Είναι σαφές ότι η εξομοίωση των πτυχίων θα έχει σαν αποτέλεσμα την δημιουργία ενός ισχυρού νέου κλάδου ΠΕ Παιδαγωγών και συνεπώς θα ισχυροποιήσει και θα ενδυναμώσει τις διεκδικήσεις και την οργανική σύνδεση και ιστορική συνέχεια όλων των αποφοίτων με τα νέα μας Τμήματα.

Στο πλαίσιο αυτό, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΑ.ΣΥ.ΒΝ. πραγματοποίησε ένα δύσκολο αγώνα δρόμου, δεδομένων και των δυσμενών υγειονομικών συνθηκών με στόχο την συνεννόηση και την ένωση όλων των αποφοίτων των Τ.Ε.Ι. για την αποτελεσματικότερη και ισχυρότερη προβολή και επίλυση του αιτήματος για την εξομοίωση των πτυχίων.

Αγαπητοί Συνάδελφοι, οι πρωτοβουλίες που αναπτύχθηκαν στο δύσκολο αυτό εγχείρημα είχαν αποτέλεσμα. Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουμε ότι το σύνολο σχεδόν των Πανελλήνιων Επιστημονικών και Επαγγελματικών Συλλόγων των αποφοίτων των Τ.Ε.Ι. έχουμε ενωθεί και συμμετέχουμε στην κοινή προσπάθεια.

Την Κυριακή 15/11/2020 πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη η 3η Πανελλαδική συνεδρίαση όλων των Προέδρων και Γενικών Γραμματέων των Συλλόγων κατά την οποία:

• Επικαιροποίηθηκε η επίσημη πρόταση για την εξομοίωση (την οποία είχαμε συνδιαμορφώσει).
  • Συστάθηκε ολιγομελής συντονιστική επιτροπή η οποία εξουσιοδοτήθηκε να πραγματοποιήσει συναντήσεις με την Υπουργό Παιδείας, τον Πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τους Προέδρους των κομμάτων της μείζονος αντιπολίτευσης.
  • Αποφασίστηκε να αποσταλεί ανοιχτή επιστολή στα ΜΜΕ προς τον Πρωθυπουργό της χώρας.
  • Αποφασίστηκε η δημοσιοποίηση της πρότασης σε όλα τα ΜΜΕ, τα κοινωνικά δίκτυα και τους Βουλευτές.

Στην συνεδρίαση επισημάνθηκε η ανάγκη μόνιμης και ισχυρής νομικής υποστήριξης του όλου εγχειρήματος, καθώς επίσης και η δημιουργία ενός κοινού ταμείου, το οποίο θα υποστηρίξει όλα τα έξοδα για την δημοσιοποίηση, την υποστήριξη, την προβολή και την επίλυση του ζητήματος.

Μετά τα ανωτέρω το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου μας, καλεί τα μέλη του και όλο τον κλάδο να βρίσκεται σε εγρήγορση και τις νομαρχιακές του επιτροπές σε ετοιμότητα για την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και στήριξη όλων των Βουλευτών της Περιφέρειάς τους.

Επίσης, καλεί όλον τον κλάδο να επιτελέσει το ελάχιστο, δηλαδή την καταστατική του υποχρέωση που είναι η καταβολή της ετήσιας συνδρομής που ανέρχεται στο ποσόν τον 20 ευρώ, προκειμένου να μπορέσουμε να συμβάλουμε στα έξοδα τα οποία θα δημιουργηθούν.

Συνάδελφοι επισημαίνουμε ότι στην προσπάθεια αυτή συμμετέχει το σύνολο σχεδόν των Πανελλήνιων Επιστημονικών Επαγγελματικών Συλλόγων των αποφοίτων των Τ.Ε.Ι. και φοιτητικοί σύλλογοι. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η δύναμή μας ανέρχεται σε 400.000, δύναμη που προφανώς δεν θα αφήσει καμία πολιτική δύναμη αδιάφορη.

Σας επισυνάπτουμε την πρόταση την οποία υπογράφουν με αλφαβητική σειρά οι Σύλλογοι αποφοίτων των ΤΕΙ.