Αγαπητοί συνάδελφοι,

Μετά την έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ του ΠΑΣΥΒΝ, σας ενημερώνουμε ότι:

την Πέμπτη 13/10/2022 θα συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο Προσχολικής Αγωγής και Διαπαιδαγώγησης με μόνα θέματα την διεύρυνση –επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των Παιδικών Σταθμών και την παρουσίαση των βασικών αρχών του προγράμματος «κυψέλη».

Η θεματολογία της επικείμενης συνεδρίασης, όπως και των προηγούμενων συνεδριάσεων, επιβεβαιώνουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι το πρόγραμμα «κυψέλη» και η σύσταση του  Εθνικού  Συμβουλίου Προσχολικής Αγωγής και  Διαπαιδαγώγησης αποτελούν τον μανδύα και τον δούρειο ίππο της κατάργησης του θεσμικού παιδαγωγικού πλαισίου των Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών, των δικαιωμάτων των παιδιών, των οικογενειών τους και των παιδαγωγών. Το πρόγραμμα «κυψέλη» όπως στο σύνολό της καταγγέλλει η Επιστημονική κοινότητα και ο ΠΑΣΥΒΝ, αποτελεί ένα αναχρονιστικό παιδαγωγικό μοντέλο, το οποίο εφαρμόστηκε στην Τζαμάικα το 1980, στερείται επιστημονικής τεκμηρίωσης, δεν λαμβάνει υπόψη τα εξελεγκτικά χαρακτηριστικά της ηλικίας των παιδιών που φιλοξενούνται στους Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, καθώς βασίζεται στη δομημένη διδασκαλία και αγνοεί επιδεικτικά το παιδαγωγικό έργο που  σήμερα εφαρμόζεται στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς όλης της χώρας.

Η Επιστημονική κοινότητα στο σύνολό της και οι Πρόεδροι των Πανεπιστημιακών Τμημάτων Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική ηλικία, ήδη έχουν εκφράσει σφοδρότατες αντιδράσεις για την εφαρμογή του προγράμματος «κυψέλη», τεκμηριώνοντας επιστημονικά την άποψή τους, (επισυνάπτονται).

Ο ΠΑΣΥΒΝ εξέφρασε τις τεκμηριωμένες  επιστημονικά απόψεις του και την αντίθεσή του σε όλα τα θεσμικά επίπεδα, Υπουργεία, φορείς και στη Βουλή των Ελλήνων κατά τη μέρα της ψήφισης του νομοσχεδίου.

Συνάδελφοι,  το πρόγραμμα «κυψέλη» είναι η «κερκόπορτα», το «παραπόρτι» της καταπάτησης των δικαιωμάτων των παιδιών, των αρχών της Παιδαγωγικής και της Ψυχολογίας, της άρσης των εργασιακών μας δικαιωμάτων, της αλλαγής του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία μας, όχι προς μια κατεύθυνση προοδευτική, βασιζόμενη  στα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα και ευρήματα, που συνάδουν με την ελληνική πραγματικότητα και  με γνώμονα τη διασφάλιση της ποιοτικής λειτουργίας των παιδικών σταθμών, αλλά προς μία κατεύθυνση που παραπέμπει σε άλλες εποχές……

Η μετατροπή των παιδικών σταθμών σε ιδρύματα, μας βρίσκει κάθετα αντίθετους και με όλες μας τις δυνάμεις, σε συνεργασία με την Επιστημονική κοινότητα, τα δημόσια Ελληνικά  Πανεπιστήμια, την Ομοσπονδία μας και τους Συλλόγους γονέων  θα αποτρέψουμε την αναχρονιστική εφαρμογή του προγράμματος «κυψέλη», που θα είναι ο προπομπός της κατάλυσης των δικαιωμάτων των παιδιών, των οικογενειών τους  και των παιδαγωγών. Είμαστε καθόλα βέβαιοι, ότι η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος «κυψέλη», όπου αυτή εφαρμοστεί, εκτός των παιδαγωγικών δεινών που θα προκαλέσει, θα ανοίξει την πόρτα για την διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας, την κατάργηση του εξαώρου εργασίας, με όλες τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει για την ψυχική υγεία, την συναισθηματική ασφάλεια και την ομαλή ανάπτυξη των παιδιών.

Ήδη, η Πρόεδρος του Συνδέσμου μας ενημέρωσε τους Προέδρους των Πανεπιστημιακών Τμημάτων  Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική ηλικία, Δημάρχους, αρμόδιους Αντιδημάρχους και Προέδρους Παιδικών Σταθμών, τον Πρόεδρο της ΠΟΕ ΟΤΑ κ. Ν.Τράκα και άλλους φορείς.

Αγαπητοί Συνάδελφοι, ο ΠΑΣΥΒΝ θα δώσει τον αγώνα του την Πέμπτη για τα δικαιώματα των παιδιών και του κλάδου. Είμαστε σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση!